Haastattelussa entinen tubettaja Tanjaelviira – ”Siihen aikaan monikaan yhteistyö ei perustunut rahaan”

23-vuotias entinen tubettaja Tanja ”Tanjaelviira” Kaasalainen aloitti YouTube-videoiden tekemisen vuonna 2013 ja oli mukana järjestämässä Suomen ensimmäisiä tubemiittejä.

Tubettamisesta hän luopui kuitenkin pari vuotta sitten ja tällä hetkellä hän opiskelee radiotoimittajaksi. Haastattelussa kysyimmekin, mitä kaikkea noihin vuosiin mahtui, tubemiiteistä sekä mietteitä eri sosiaalisista medioista.

Nykyhetki & kokemukset tubettajana:

Aloitit tubettamisen vuonna 2013 ja teit säännöllisesti videoita useamman vuoden ajan. Mistä innostus videoiden kuvaamiseen lähti?

– Silloin kun aloitin, Suomituben skene oli tosi pieni, että mäkin lähetin sähköpostia Eetulle (eeddspeaksille), koska silloin kaikki tunsi kaikki. Kyselin neuvoja häneltä videoihin ja samalla rupesin verkostoitumaan muiden kanssa. Halusin silloin tuoda omia mielipiteitä ja omaa elämää esille. Eniten siinä kiehtoi, että sai päättää, minkälaista sisältöä tekee ja sai oman äänen kuulumaan.

Minkälaista sisältöä teit omalle kanavallesi?

– Mun videot on edelleen julkisena, enkä ole piilotellut niitä. Pääsääntöisesti mun sisältö koostui MyDay videoista, koska ne olivat tosi luonnollisia tehdä. Tein myös videosarjan eläinkokeettomasta kosmetiikasta, eli tosi paljon semmoisia aiheita, jotka on mun elämää ja lähellä sydäntä.

Miten sen aikaiset yhteistyövideot eroavat tästä päivästä?

– Siihen aikaan monikaan yhteistyö ei perustunut rahaan, vaan sait tuotteita omaan käyttöön ja mainostit niitä. Eli aluksi raha ei liikkunut millään tavalla. Oli hyvin yleistä, että vaatefirma lähetti
sinulle vaatteita, jota näytit ja se oli siinä.

– Nykyään, jos saat itsellesi käyttöön tuotteen, se yritys myös maksaa sinulle sen esittämisestä. Loppuvaiheessa mullakin oli yhteistöitä, jostain sai palkkaa, mutta se oli vielä kehittymässä nykyformaattiin.

Mitä kaikkea sait kokea noiden vuosien aikana?

– Tutustuin tosi moneen ihmiseen, joiden kanssa olen edelleen ystäviä. Sain olla myös mukana järjestämässä Suomen ensimmäisiä tubemiittejä 2013, jossa oli tosi paljon porukkaa. Sen jälkeen tuli myös TubeFamilyNight, koska huomasimme, että niillä tapahtumilla on kysyntää. Sain olla mukana luomassa sitä perustaa, että tubettajat ovat tavoiteltavissa kasvotusten ja he pystyvät tekemään live-keikkaa, eikä vaan olla ruudun toisella puolella. Nyt kun se sanoi vasta ääneen, sen ymmärtää. En ole edes ajatellut koko asiaa aikaisemmin.

– Niinä aikoina opin myös YouTubesta tosi paljon alustana, sekä yhteistöistä, miten niiden taloudellinen politiikka toimii. Kiehtovinta edelleen siinä on, että miten raha liikkuu ja miten se määräytyy, koska näitä voin hyödyntää myös nykypäivänäkin.

Mitä sinulle nykyään kuuluu?

– Opiskelen tällä hetkellä media-alaa, tarkemmin valmistun tänä vuonna radiotoimittajaksi. Tällä hetkellä asustelen yksin Helsingissä koirani Kaapon kanssa.

Minkälaista sisältöä olet opetellut koulussa?

– Koulun alussa meillä oli orientoivat opinnot, missä käytiin valo- ja videokuvauksen perusteet, jonka jälkeen radio- ja audiotuotannon perusteet. Joulukuussa meillä alkoi syventävät opinnot, jolloin keskityn nyt vaan audioon. Teemme julkisia live-lähetyksiä kaupunkiradioon, podcasteja sekä dokumentteja. Niille ei ole erillistä FM asemaa, mutta niitä voi kuunnella Radiot.fi tai sitten Radiot sovelluksen kautta.

Mikä muuttui, kun tubettaminen loppui?

Mikä sai sinut lopettamaan tubettamisen?

– YouTube oli aina mulle harrastus, enkä havitellut siitä itselleni työtä. Loppuvaiheessa, siitä kuitenkin rupesi tulemaan pakkopullaa. Oli paineita saada videoita ulos ja julkaisutahti oli tosi epäaktiivista, joten en pitänyt järkevänä ylläpitää niin löysää tahtia. Rupesin keskittymään elämään, ystäviin, työhön ja sillä tiellä olen pysynyt.

– Itse videotuotannosta en nauttinut ollenkaan. Koulunkin videokurssit olivat semmoisia, mitä en voinut enää sietää.

Mikä tubettamisessa oli vaikeinta?

– Ehkä julkaisutahdin ylläpitäminen. Mä en koskaan ottanut tubettamista työn kannalta, vaan harrastuksena. Jos editoinnissa mulle tuli joku haaste, niin opettelin sen siinä samalla. Videoita en tehnyt ”säästöön” kun pari kertaa. Halusin, että ne pysyy myös mun elämänrytmissä, koska ne painottui MyDay-videoihin. Jos miettii esimerkkiä, että Instagramista näkyy, että olen ollut messuilla ja teen siitä videon kahden viikon päästä, niin ei siinä olisi ollut mitään järkeä.

Muuttuiko joku osa arjessa sen jälkeen, kun lopetit tubettamisen?

– Oikeastaan vaan, että kameraa ei ollut enää mukana, eikä tarvinnut katsoa kaikkea enää linssin läpi. Siihen aikaan oli paljon ajatuksia, että pitääkö tämä asia kuvata, vai ei.

Sosiaalinen media

Olet aktiivinen persoona Instagramissa, mutta koetko tämän olevan samankaltaista kuin tubettaminen?

– Mä tykkään Instagramista enemmän alustana, se on paljon helpompi kuin YouTube. Ihmiset tavoittaa siellä helpommin, vaikka oletkin siellä omalla naamalla ja toisen profiilin on helpommin nähtävissä kuin YouTubessa. Ihmiset tulevat keskustelemaan paljon herkemmin ja vastailevat tarinoihin. Olen saanut todella hyviä keskusteluita siellä aikaan, varsinkin verkostoituminen ja yhteydenpito on helpompaa. Olet myös helpommin tavoiteltavissa, toisin kuin YouTuben välityksellä.

Tubemiittien aikoihin tutustuit muihin aloitteleviin tubettajiin, jotka tekevät vielä nykyäänkin videoita. Onko sinulle jäänyt siitä ajasta ystäviä, joiden kanssa olet yhteydessä vielä tänäkin päivänä?

– On sieltä jäänyt ystäviä, varsinkin ne keiden kanssa vietin eniten aikaa. Vaikka ollaan vähemmän tekemisissä, lasken heidät mun ystäviksi. Se ystävyys ei mun mielestä ole muuttunut mihinkään, vaikka asuttaisiin eri puolella Suomea.

Seuraatko nykytubettajia tai TikTokkia?

– Seuraan YouTubea todella vähän nykyään, väittäisin, että Instagram on se paikka, mistä tykkään seurata vaikuttajia. YouTube on mulle enemmän semmoinen paikka, mistä etsin tietoa vaikka kosmetiikasta, tai ohjevideoita jonkin ohjelman käyttämiseen.

– Selaan kyllä myös TikTokkia, mutta seuraan oikeastaan eläintilejä, sekä omaa etusivua. Instagram on se paikka, josta seuraan muiden arkea ja kenen sisältö minua kiinnostaa.

Mitä mieltä olet, onko Instagram laskussa?

– Se riippuu todella paljon, minkä ikäinen on. En voi tietenkään puhua oman ikäpolveni puolesta, mutta YouTube ei ole oikeastaan mulle enää mitään. Toisaalta, se on nuorempien suosiossa enemmän TikTokin kanssa. Tuntuu, että olen itse jäänyt siihen ”Instagram tasolle”. Musta tuntuu, että Snapchat on jäänyt kokonaan pois, en edes muista milloin viimeksi olisin sinne päivitellyt mitään.

– Toki Instagram on yrittänyt tulla TikTokin vierelle Reelsin takia, mutta mielestäni sen olisi voinut jättää pois.

Oletko harkinnut tubettamiseen palaamista tai kenties tekemään sisältöä TikTokkiin?

– Nyt kun olen koulussa, jos on tullut ilmi, että olen tehnyt aikaisemmin videoita, saan kommentteja, että voisinko aloittaa uudestaan tekemään videoita. Mutta koen, että se sisältö olisi todella erilaista. En näillä näkymin tule palaamaan tubettamiseen, mutta poikaystäväni kanssa meillä on ollut ironisia ideoita yhteisestä kanavasta, koska hän tykkää tehdä videoita ja editoida. Jos taas haluaisin tehdä sisältöä TikTokkiin, se olisi enemmän hauskaa kun vakavamielistä, mutta sinnekkään minulla ei ole kiire.

Feedissä: Tanjaelviira

Lue tuoreimmat Tubettaja-artikkelit tästä.

Käy tutustumassa Feedin TikTokkiin!

Latest articles

Liittyvät artikkelit