Haastattelussa TurunPug: ”Alkoholi ja mainostajat eivät sovi samaan yhtälöön”

Feedin haastattelussa Juuso ”TurunPug” Jokinen kertoi kunnianhimoisista tavoitteistaan, joita hän aikoo saavuttaa striimauksessa ja sen ulkopuolella.

Juuso ”TurunPug” Jokinen on 29-vuotias striimaaja, joka on yksi monista ”uuden ajan striimaajista”. TurunPug aloitti striimaamisen vasta viime vuoden syksyllä, mutta sitä ei huomaa livelähetyksistä lainkaan. Turkulainen striimaaja on vetänyt katsojia puoleensa energisen persoonansa ja monipuolisten lähetyksien vuoksi. Näiden myötä hän on noussut Suomessa yhdeksi katsotuimmaksi striimaajaksi.

TurunPug kuuluu Haipeis markkinointitoimiston vaikuttajiin, jossa on turkulaisen lisäksi Aamulypsystä tutut Jaajo Linnonmaa ja Tuukkari sekä mediapersoona Aleksi Valavuori. Näiden lisäksi markkinointitoimiston listoilta löytyy useita suomalaisia huippustriimaajia. Striimaamisen lisäksi TurunPug on myös tuottajaduon toinen jäsen ja se kantaa nimeä Frat House Brothers. Haastattelussa hän kertoi myös perustaneen UFC-ottelija Teemu Packalenin kanssa YouTube-kanavan, joka tullaan julkaisemaan lähiaikoina.

Haastattelussa Juuso ”TurunPug” Jokinen

Oma kanava:

”Siitä alkoi legendaarinen ilta, joka päättyi ravintolalaiva Donnaan”

Milloin ja miten päätit aloittaa striimaamisen ja mistä kaikki lähti?

– Kaikki lähti siitä, että olin ollut kahdeksan vuotta lentokentällä duunissa yrittäjänä ja koronan takia ne hommat loppui. Sitten ei ollut muuta kuin aikaa. Olin viime vuonna selostamassa Twitchiin yhtä NHL-videopelin matsia ja sen turnauksen jälkeen lähdin striimaaja Joonas ”Virta” Virran kanssa siipiravintolaan. Siitä alkoi legendaarinen ilta, joka päättyi ravintolalaiva Donnaan. Tuona iltana uin ihmisten mieliin ja kaikki oikeastaan alkoi siitä. Tietyllä tavalla kaikki alkoi yleisön pyynnöstä.

Kanavasi nousi viime vuoden aikana todella isosti, miksi luulet että näin tapahtui?

– Se on mun persoona ja energisyys. Se juttu, miten sydämellä sitä tehtiin ja miten sitä tehtiin, niin se vetosi katsojiin. Myös viime kesän IRL-livet ja totta kai GTA RP on tuonut ihan eri katsojalukuja. Tietyllä tavalla toin jotain uuttakin Twitchiin.

Saavutus tai muisto, joka on jäänyt Twitch-urasi aikana eniten mieleen?

– Tietyllä tavalla tämä koko matka. Kahdeksassa kuukaudessa tähän pisteeseen, että on toimitilat ja tehdään tätä täysipäiväisesti. Jos jonkun yksittäisen haluaa nostaa, niin joulukuussa Virran kanssa tehtiin 48 tunnin live, jonka aikana kerättiin vähävaraisille lapsille 2 000 euroa.

Milloin tajusit, että tästä voi tulla täysipäiväinen ammatti?

– Ajatus lähti syyskuussa, kun mulle tuli heti 1 000 tilausta ja tuli jo ihan hyvää rahaa. Sitten alkoi kytemään ajatus, että tässä on mahdollisuus ja tämä on hauskaa. Marraskuussa tein päätöksen, että luovun mun aikaisemman firman osakkuudesta ja marraskuun 5. päivä kirjoitin vuokrasopimuksen tähän toimitilaan. Silloin tein päätöksen, että tätä lähetään tekemään täysillä.

Miksi valitsit toimitilan, etkä esimerkiksi päättänyt tehdä töitä kotoa käsin?

– Ajattelin alusta alkaen, että mä tarvitsen toimitilan, jos alan tekemään täysipäiväisesti. Olen oppinut sen, että kotia ja työtä ei kannata sekoittaa. Halusin sellaisen paikan, minne mä tulen oikeasti töihin.

Miten onnistuu tasapainoilu striimin ja kotiarjen välillä? Oliko tai onko edelleen hankalaa pitää työt poissa kotoa?

– Tämä oli helppoa, kun ei ollut vielä GTA RP:tä, mutta sen takia on ollut haasteita. Onneksi mulla on ihana tyttöystävä ja mahtavat vanhemmat, jotka tukevat mua tässä täysillä. Välillä on ollut vaikea rentoutua, kun on elänyt siinä RP-kuplassa. Yritän kuitenkin tasapainotella asian kanssa, mutta ei se ainakaan helppoa ole ollut.

Onko striimaaminen tuonut taloudellisia paineita?

– Ollaan hankkimassa paritaloa ja raha on luonut siinä suoran paineen. Aluksi tulot koostui pelkästään tilauksista, joten siinä alkoi tulemaan stressiä, että tuleeko niitä tilauksia ja saako laskut maksettua. Nyt tilanne on helpottanut, kun on saanut kivoja yhteistyökumppaneita ja sitä kautta pystynyt ottamaan vähän rauhallisemmin mielin.

Viekö DJ-hommat striimaamisesta jotain pois tai toisinpäin?

– Kaikki on koronan takia ollut täysin nollissa. Pystyn nyt tekemään behind the scenes -matskua, mutta näen sen vain positiivisena. Päätoimisesti teen Twitchiin sisältöä, mutta mun mielestä nämä tukee toinen toisiaan tosi hyvin, vaikka korona olisikin jo ohi ja pääsisi keikoille.

Kuka on sinun mielestäsi viihdyttävin suomalainen striimaaja?

– Tosi vähän olen suomalaisia seurannut, mutta mun mielestä Lärvinen tosi hauska tyyppi ja sitä oon tykännyt katsoa.

Entäs ulkomaalainen?

– Olen tykännyt katsoa TimTheTatmania. Hänen meiningistään olen tykännyt ja näen hänessä jollain tavalla jotain samaa, mitä minussa on.

Lue myös: Haastattelussa Joonas “Virta” Virta – “Mä aion järjestää SuomiTwitch Awardsit”

Tulevaisuus:

”Mä haluan olla Suomen ykkönen ehdottomasti.”

Minkälaisia unelmia ja tavoitteita sinulla on striimaamisen suhteen?

– Mä haluan olla Suomen ykkönen ehdottomasti, unohtamatta tietenkään tyttöystävää ja vanhempia, jotka tukevat täysillä tätä toimintaa. Olen kilpailuhenkinen ihminen ja haluan olla ykkönen. Ja unelmana on myös sellainen, että haluan olla viikon putkeen livessä.

Millä tulet saavuttamaan unelmasi olla Suomen ykkönen?

– Mulla on täydet työkalut siihen. Haluan ehdottomasti nostaa mun 16 hengen tuotantotiimin esille. Tämä on yhtä paljon minun live kuin heidänkin. Näillä työkaluilla ja taustoilla uskon, että pystyn saavuttamaan sen, että tulen olemaan Suomen ykkönen.

Minkälaista sisältöä on luvassa?

– Lainaan Lärvisen sanontaa, eli ”jengi viihtyy”. Alusta alkaen hyvä meininki päällä, ihmiset viihtyy sillä sekunnilla, kun ne aukaisevat liven ja meininki jatkuu siihen asti, kun ne sulkevat liven. Haluan myös tehdä taustatyötä ja kysyä ihmisitä, että minkälainen sisältö kiinnostaa.

– Suunnitteilla on tämmönen lockdown live, jossa olisin viikon putkeen täällä mun toimitiloissa livessä. Myös roadtrippiä, benjihyppyä ja kaikkee tällaista hauskaa seurattavaa. Olen miettinyt myös sellaisia haasteita, esimerkiksi 24h kodittomana tai kuinka pitkälle pääsee liftaamalla.

Mitkä ovat tämän vuoden tavoitteet striimaajana?

– Mennä yli siitä, mitä ollaan nyt. Ollaan nyt Top 5:ssa Suomessa, joten säilyttää se ja koko ajan tehdä uusia asioita ja mennä vain eteenpäin. Koitan olla tyytymättä tähän, mitä mulla tällä hetkellä on.

Missä näet itsesi viiden vuoden päästä?

– En välttämättä näe itseäni striimaamassa. Mä näen, että tämän Twitchin kautta teen jotain media-alaan liittyvää, juontohommia tai mitä ikinä. En ajattele, että tätä striimaamista tehdään seuraavat kymmenen vuotta, mutta never say never. Näen, että tämä voi mahdollistaa minulle monia uusia uria. Ehkä edetä jollain tapaa mediapersoonaksi. Haluan rakentaa tähän brändiä TurunPug ja sisällyttää siihen monia eri kanavia.

Oletko myös miettinyt laajentavasi esim YouTubeen?

– Haluan ehdottomasti sisällyttää YouTuben tähän kylkeen. Meiltä on tulossa yhdessä Teemu Packalenin kanssa yhteinen YouTube-kanava nimeltä kulttibois. Ensimmäiselle videolle tulee vieraaksi Jethro Rostedt. Ensimmäinen YouTube-sarja meiltä kulkee nimellä Pugi vs Pacu ja eka haaste on ”kumpi tekee enemmän rahaa 500 eurolla yhdessä päivässä”.

Raha:

”Esimerkiksi alkoholi ja mainostajat ei sovi samaan yhtälöön”

Miten Twitch-tulosi jakautuvat?

– Ekat viisi kuukautta 80 prosenttia tilauksista ja 20 prosenttia yhteistöistä. Tämän kuukauden [huhtikuu] osalta voisi jo sanoa, että puolet ja puolet. Kiitos Haipeis. On ollut uskomaton matka heidän kanssa ja sitä kautta on nyt sitten tullut enemmän yhteistöitä.

Hoidatko itse yhteistyökuviot vai hoitaako Haipeis kaikki?

– Mä koitan hoitaa kaikki Haipeisin kautta, mutta yksi on tullut omaa kautta. Yritän vaan itse keskittyä sisällöntuotantoon ja jättää yhteistyöt Haipeisin hoidettaviksi.

Miten vaikeaa on löytää yhteistöitä striimaajana?

– Katsojia täytyy olla. Ihmisten pitää itse tehdä se näkyvyys ja saada se oma kanava suosioon ja sitten tulee toimistot, jotka voivat yhdistää sut niiden mainostajien kanssa. Katsojamääriä on vaikea sanoa, joten siihen en osaa vastata. Mä voin sen verran paljastaa, että mä sain mun ensimmäisen yhteistyön, kun mulla oli keskimäärin 200 katsojaa ja 3 000 seuraajaa.

Miten päädyit Haipeis markkinointitoimiston alaisuuteen?

– Lyhyesti Virran kautta tutustunut Haipeisin porukkaan ja itseasiassa mun Turku tuttu on toinen omistajista. Kesällä istuttiin jokilaivassa toisen omistajan kanssa ja se sanoi, että painat vaan eteenpäin ja he auttaa sekä uskovat muhun. Ennen kuin mulla oli edes 1 000 seuraajaa, he tekivät mulle graafistasuunnitelua ja auttoivat ideoimaan. Me ollaan yhdessä Haipeisin ja minun tuotantotiimin kanssa kehitetty tätä koko ajan.

Minkälaista on striimata Haipeisin alla, tuoko se jotain vaatimuksia/velvollisuuksia vai onko täysin vapaat kädet?

– Meillä on hyvin selkeät pelisäännöt. He eivät halua rajoittaa ketään saamasta diilejä, mutta totta kai on yhteiset pelisäännöt. Esimerkiksi alkoholi ja mainostajat eivät sovi samaan yhtälöön. En mä enää ihan mitä vain voi striimata.

Oliko ennen Haipeisin ”tarjousta” jotkut organisaatiot sinuun yhteydessä?

– Aluksi taisi olla yksi tai kaksi organisaatiota kiinnostuneita, mutta mä oon itse tosi tykästynyt Haipeisin tavasta toimia. Alusta asti mulla oli selvä, että en tule missään vaiheessa liittymään normaaliin organisaatioon.

Lue lisää sisällöntuottajien haastatteluita tästä.

Seuraa meitä myös Instagramissa!

Artikkelikuva: TurunPug

Luetuimpia tällä viikolla