Haastattelussa Joonas ”Virta” Virta – ”Mä aion järjestää SuomiTwitch Awardsit”

Joonas ”Virta” Virta haluaa viedä SuomiTwitch -skeneä eteenpäin omalla tyylillään. Turkulaisen striimaajan tavoitteena on pitää vuonna 2021 ensimmäinen SuomiTwitch Awards -tapahtuma, jossa palkitaan suomalaisia livelähettäjiä.

Joonas ”Virta” Virta kasvatti itsensä Suomen katsotuimpien striimaajien joukkoon viime vuoden kesän aikana. Viihtyisät jokilaivalivet ja IRL-livet tuottivat tulosta, joiden ansiosta Virran kanavalle löytäneet uudet katsojat ovat selvästi jääneet pysyvästi. Nykyään hurjia katsojalukuja vetävä Virta pelaa runsaasti GTA RP:tä, joka on noussut SuomiTwitchissä raketin lailla. Roolipelistriimit ovat viime vuotena noussut isosti esille, ja ne ovat tuoneet lukuisille striimaajille uusia katsojia pysyvästi.

Feedifi sai haastatteluun entisen NHL-pelin ammattilaispelaajan ja nykyisen täysipäiväisen striimaajan, Virran, joka kertoi haastattelussa mielenkiintoisia asioita urastaan Twictchissä, NHL:stä ja myös vinkkejä aloitteleville striimaajille.

27-vuotias Virta kuuluu myös HAIPEIS markkinointitoimiston vaikuttajiin. Yrityksen vaikuttajina toimii muun muassa Aleksi ValavuoriJaajo LinnonmaaTuukka Ritokoski ja lukuisia muita suomalaisia huippustriimaajia.

Haastattelussa Joonas ”Virta” Virta:

Milloin ja miten päätit aloittaa striimaamisen? Mistä kaikki lähti?

– Vuonna 2018 lokakuun alussa aloitin livetyksen änärille uudestaan. Joskus nuorempana 2016-17 oon striimaillut Rustia vähän, mutta sitten änärin pelaamisen myötä aloitin niin sanotusti kunnolla tämän homman.

Kanavasi nousi viime vuoden aikana todella isosti, miksi luulet että näin tapahtui?

– Kyllä mä sanoisin, että alustavasti se tuli noista IRL-striimeistä. Tehtiin viime kesänä tosi paljon livejä puhelimella ja GoPro:lla. Jos vetää hyviä livejä Just Chatting- ja IRL-kategorioiden puolella, niin silloin tosi monet löytää kanavan. Tuota kautta kanava nousi ihan uusiin sfääreihin, ja sitten totta kai Among Us ja GTA RP ovat tuoneet uutta porukkaa ja ne on jäänyt katsomaan muutakin sisältöä.

GTA RP on tällä hetkellä tosi iso osa SuomiTwitchiä, miten pitkään uskot, että peli pysyy mukana?

– Alustavasti aina on ollut semmonen boomi, että se nousee pinnalle, mutta nyt se on kasvanut niin paljon, että se on tullut jäädäkseen, mutta kesällä tulee varmasti rauhoittumaan. Syksyllä uskon, että tulee taas takaisin.

Saavutus, joka on jäänyt Twitch-urasi aikana eniten mieleen?

– Ei suoraan mitään yksittäistä, mutta totta kai hienoja katsojamääriä, silloin kuin esimerkiksi mun hahmo (Tunkki) passitettiin vankilaan, niin 2 200 ihmistä oli kattomassa. Sitten toi mun yhteisö on superaktiivinen ja sanoisin, että multa löytyy aktiivisin Discord, mitä Suomiskenestä löytyy.

Mikä striimaamisessa on parasta?

– Se, että tämä ei tunnu duunilta ollenkaan. Saa itse päättää mitä tänne tuottaa, se on parasta. Käytännössä pääsee viettämään kavereiden kanssa aikaa ja heittää aivot narikkaan.

Mieleenpainuvin muistosi, mitä striimaaminen on sinulle tuonut?

– Viime kesän Turun jokilaivalivet on jäänyt mieleen. Sitten totta kai, kun saatiin TurunPug liveihin ja sitä kautta hänelle oma kanava. Änäristä nousee myös noi tarinat, kun aloitettiin alhaalta ja lopulta päästiin MM-kisojen Euroopan loppufinaaleihin silleen, että se tarina kasvoi todella hyvin.

Mitä haluaisit muuttaa SuomiTwitchissä, löytyykö jotain tiettyjä kehitysideoita vai onko kaikki hyvin? 

– Multa löytyy itse asiassa paljonkin ideoita. Ihmiset tekee SuomiTwitchissä tosi paljon omaa juttua ja täältä löytyy paljon kateellisia tyyppejä. Monet luulevat, että jos jonkun kanava kasvaa, se olisi heiltä pois, mutta sehän on täysin päinvastoin. Ajattelin ruveta pitämään keskusteluohjelmaa, johon kutsun livettäjiä jauhamaan kaikesta. Suoraan sanottuna mä aion myös järjestää SuomiTwitch Awardsit tänä vuonna, jossa tullaan valitsemaan vuoden livettäjät + muut vastaavat ja tehdään siitä iso juttu.

Katsotko ketään kotimaisia tai ulkomaalaisia striimaajia ylöspäin? 

– Katon mä aika paljonkin. SuomiTwitchissä en ole enää viettänyt paljoa aikaa katsojan, kun se tuntuu ettei pääse niin sanotusti työpaikaltaan pois, mutta esimerkiksi Lärviseltä ja AndyPyrolta olen ottanut pieniä juttuja omiin liveihin. Katson enemmän ulkomaalaisia, sieltä löytyy sellaisia livettäjiä, jotka osaavat esimerkiksi käyttää musiikkia tosi taitavasti sisällön tuottamisessa. Esimerkiksi CoconutB, se käyttää musiikkia saakelin hyvin tunnelman luomiseen ja näitä yritän myös pikku hiljaa tuoda omaan liveen.

Kuka on sinun mielestäsi viihdyttävin suomalainen striimaaja?

– Mun mielestä yksi viihdyttävimmistä on yaNgile. Normaalisti en CS-livejä jaksa katsoa, mutta Ile on poikkeus. Hänen huumorintajunsa ja se, et miten se osaa tehdä sen oman liven, on vaan se juttu. TurunPug tulee myös mun mielestä olemaan tulevaisuudessa SuomiTwitchin kärkipäätä, jos ei vielä ole. Se keksii ja touhuaa, ja sitten se, miten hän saa yhteisönsä mukaan kaikkiin juttuihin.

Entäs ulkomaalainen? 

xQc:tä olen tykännyt katsoa, varsinkin sen noita Rust-striimejä. Mun mielestä tosi viihdyttävä omalla tyylillään. Nautin myös CoconutB:n liveistä ja Odablockin OSRS-liveistä. Siinä on kolme tosi hyvää livettäjää mun mielestä.

Oletko myös miettinyt laajentavasi YouTubeen tai johonki toiseen sosiaalisen median platformiin isosti? 

– Olen miettinyt, mutta en näe itseäni tekemässä esimerkiksi TikTokkeja. Mä vihaan yli kaiken kuvata videoita. Tämä livettäminen on vaan niin paljon helpompaa. YouTubeen kannattaisi laajentaa, mutta enemmänkin haluan luoda sinne esimerkiksi Vlog-sisältöä. Viime kesältä on tosin tulossa YouTubeen materiaalia.

Mikä on HAIPEIS markkinointitoimisto ja mikä sen tarkoitus on?

– Me ei olla käytännössä millään tavalla organisaatio, se on vaan firma, joka hankkii meille yhteistöitä ja ottaa oman osansa välistä. Tossa on se tarkoitus, että pystyy tekemään elämiseen tarvittavan rahan ihan oikeilla yhteistöillä, eikä pelkästään noilla affiliate jutuilla tai muilla vastaavilla. Käytännössä meiltä ei suljeta mitään mahdollisuuksia pois.

Tuleeko sinulle paljon yhteydenottoja yrityksiltä yhteistyö mielessä?

– Suurinosa tulee HAIPEIS markkinointitoimiston kautta, mutta jotkut yritykset ottavat yhteyttä ja ne on tosi usein jotain kasinosponsseja tai jotain vastaavia.

Mitä tavoitteita sinulla on vuodelle 2021?

– Saada mun aktiviista yhteisöä kasvatettua ja haluan myös tehdä tulevaisuudessa enemmän suunniteltuja livejä.

Paljastuksia, mitä sinun liveissä tullaan tänä vuonna näkemään?

– Ollaan laittamassa TurunPugin kanssa pystyyn vaatebrändi, jonka olisi tarkoitus tulla ulos kesään mennessä. Kyseessä on tosiaankin vaatebrändi, ei millään tavalla fanituotekauppa.

Pelasit NHL-peliä kovalla tasolla Suomessa, oletko kokonaan lopettanut pelaamisen?

– Tämän vuoden änäri oli aika pettymys. Pelistä puuttui kilpailulliset kaudet, eli päivisin ei ollut mitään tavoitteellista hommaa grindata sitä. Nykyään ei enää kiinnosta vääntää niin tavoitteellisesti. Tulevaisuudessa ei varmaan tähdätä enää kilpailulliseen puoleen, mutta varmasti tullaan pitämään hauskaa ja opetellaan pikku kikkoja.

Aloittelevalle striimaajalle neuvoja

Mitä ominaisuuksia striimaajalla täytyy olla, että hän voi menestyä?

– Tärkein on se, että sun pitää kestää katsojien vihakommentteja. Pitkälle pärjää myös sillä, että on vähän semmoinen epäsuomalainen ja olla ei-kateellinen tyyppi.

Minkälaisia vinkkejä antaisit aloittelevalle striimaajalle?

– Ei se grindin määrä ole se juttu. Enemmän pitää investoida aikaa siihen katsojien hommaamiseen. Kutsut vaikka sun kaverit katsomaan ja mainostat someissa. Mun mielestä ei myöskään kannata liikaa panostaa striimisetuppiin. Aloittaa vaan huonolla setupilla, jolloin käytännössä ne ensimmäiset katsojat näkee sen tarinan, miten se on kehittynyt. Kaikki on mun mielestä striimaamisessa kiinni siitä tarinan luomisesta. Isoin vinkki, minkä mä oon antanut aloitteleville striimaajille on Discordin luominen heti alkuvaiheessa.

Millaisia tavoitteita aloittevan striimaajan kannattaisi itselleen asettaa?

– Alustavasti ottakaa se followersmode pois päältä, sillä ei tee mitään. Koettakaa pikku hiljaa kasvattaa vain sitä omaa tarinaa, jolloin ne katsojat tulevat seuraamaan teidän touhuja.

Miten tärkeänä pidät verkostoitumista muiden striimaajien kanssa?

– Pidän itse tosi tärkeänä, mutta totta kai on myös todella merkittävää verkostoitua sen oman yhteisön kanssa.

Feedissä: Virta

Lue uusimmat striimaaja-artikkelit täältä.

Käy tutustumassa Feedin TikTokkiin!

Latest articles

Liittyvät artikkelit