”Otettiin riski ja muutettiin Tampereelle” – Feedin haastattelussa Santtust

Feedin haastattelussa Santtust kertoo urastaan tubettajana, ajankohtaisia asioita ja paljastaa, mitä uutta kanavalle on tulossa.

Santeri ”Santtust” Hänninen on tällä hetkellä yksi Suomen suosituimmista tubettajista. Huikeaan suosioon viime vuonna noussut NikojaSanttu -kanava on yksi seuratuimpia suomalaisia YouTube-kanavia, jota hän ylläpitää Niko Meurosen kanssa. Kanava on kerännyt yhteensä yli 88 miljoonaa näyttökertaa kaikkien videoiden ansiosta.

Saimme Santerin haastatteluun, jossa hän kertoo, mitä kaikkea matkan varrella on tapahtunut ja mitä uudet katsojat voivat odottaa NikojaSanttu -kanavalta. Haastattelun lopussa haastoimme myös Santun vastaamaan 10 kysymykseen mahdollisimman nopeasti, joten muista katsoa, miten hän suoriutui!

YouTube-uran alku

Mistä kaikki sai alkunsa? Mikä ajoi kuvaamaan videoita ja lataamaan niitä YouTubeen?

– Se on aika hyvä tarina. Nuorempana harrastin jääkiekkoa ja mursin mun ranteeni, jonka jälkeen isäni alkoi miettimään, mitä tekemistä keksisimme Santeri pojalle ja osti mulle videokameran. Siinä vaiheessa mietin silleen, että ”haloo, mitä mä teen videokameralla?” Aluksi aloin kuvaamaan ilmaveivi- ja volttivideoita. Sen jälkeen mulle tuli mieleen, että YouTubeen voisi laittaa vaikka minkänäköistä ”pelleilyä”. Huomasin, että rupesin tykkäämään kuvaamisesta ja kun opettelin editoimaan samalla, niin silloin videoihin pystyi tuomaan vähän kaikennäkösiä kikkoja.

Oliko alussa ketään vaikuttajia, jonka videoista otit mallia?

– Nuorempana katsoin Joona Leppälän (ZoneVD) videoita, joka oli tuttu jo Talentin ilmaveivistä ja otin sen editoinnista vaikutteita. Sitten volttivideoiden aikaan seurasin tamperelaista trikkaajaa nimeltä Vellusta. Muistan, kun ilmaveivi kanavalla oli 70 tilaajaa ja mä olin ihan et WOW.

– Sen jälkeen tein vlogikanavan ja sille rupesi yhtäkkiä tulemaan tilaajia. Kanavan alussa totta kai katsoin PewDiePien videoita, eli seurasin kaikkia sen alan kovimpia tyyppejä ihan innolla.

Millä tavalla keräsit näkyvyyttä ja suosiota, kun teit yksin videoita?

– Santtust vlogikanavalle tykkäsin tehdä parodia videoita, jossa mä näyttelen, ne keräsi paljon huomiota. Esim Tytöt vs. Pojat rannalla -video oli ensimmäinen, joka saavutti 100 000 katsojaa.

Feedin haastattelussa Santtust kertoo urastaan tubettajana, ajankohtaisia asioita ja paljastaa, mitä uutta kanavalle on tulossa.
TYTÖT VS POJAT RANNALLA -video oli Santerin mukaan tie näkyvyyteen.

Millä tavalla tubettaminen on muuttunut vuosien aikana?

– Ennen vanhaan kuvasin videoita ihan pilipalivehkeillä, kuten webbikameralla. YouTube rupee pikkuhiljaa olemaan lähellä TV-tason tuotantoa. Esimerkiksi meidän uusin video, ”Kuka pysyy pisimpään ympyrän sisällä voittaa tonnin”: Siinä oli 300 gigaa tiedostoja ja raakamateriaalia viisi tuntia. Vielä löytyy silti helppoja pienen budjetin videoita, mutta isoimmat tubettajat, kuten MrBeast, niitä voidaan verrata nykypäivän TV-tason tuotantoon.

Miten tärkeänä pidät nykypäivänä eri somekanavia, onko niiden aktiivinen käyttö pakollista, jotta videot saavuttavat katsojia?

– Kyllä mä itse koen, että mitä useammassa some kanavassa on aktiivinen, sitä parempi. Mitä jos YouTube vaikka joskus häviäisi, mitä mulle jäisi? Mun mielestä se on tulevaisuuteen sijoittamista, että oot tavoitettavissa mahdollisimman monessa paikassa.

NikojaSanttu kanava – nykyhetki

Miksi päätitte perustamaan yhteisen kanavan?

– Me perustettiin NikojaSanttu kanava, kun me oltiin meidän yhteisessä työpaikassa Pohjanmaalla, se oli Lakeudelle -niminen perhematkailu kampanja, jossa tuotettiin sosiaalista mediaa eri Etelä-Pohjanmaan matkailuyrityksille, kuten PowerParkille ja Tuurin kyläkaupalle. Silloin videoita tehdessä tajuttiin, että mehän voitaisiin tehdä yhteinen YouTube-kanavakin.

Ennen nykyhetkeä teillä oli parin vuoden tauko, mistä tämä johtui? Mikä sai teidät tekemään uudestaan videoita?

– Lakeudella työ kesti kesän ajan, jonka jälkeen mä muutin Helsinkiin ja menin armeijaan. Niko jäi Kuopioon, joten tiet vain erkani. Rupesin tekemään silloin DJ-hommia ja Niko meni raksalle, mutta totta kai jatkettiin hengailua.

– Pari vuotta kului ja tuli päähänpisto, että pitäisikö ruveta taas tekemään videoita kunnolla. Oltiin samaa mieltä, joten otettiin riski ja muutettiin Tampereelle. Niko pääsi kouluun, mutta mulla ei ollut muuta kuin DJ-keikkoja viikonloppuisin tubettamisen ohella.

Mitkä on Nikon ja Santun tulevaisuuden suunnitelmat ja tavoitteet?

– Me halutaan panostaa hulluihin tempauksiin, tehdä isoja kokonaisuuksia ja totta kai lisää tilaajia. Seuraava tavoite on 300 000 tilaajaa mahdollisimman nopeasti.

Feedin haastattelussa Santtust kertoo urastaan tubettajana, ajankohtaisia asioita ja paljastaa, mitä uutta kanavalle on tulossa.
Nikoa ja Santtua ei vaikuta pysäyttävän mikään.

Entä sinun omat henkilökohtaiset tavoitteet?

– Koko elämäni olen ollut kiinnostunut urheilusta ja tällä hetkellä harrastan crossfittiä, jossa haluaisin joku päivä kisata ja tehdä sillä elantoni.

Mistä ideat videoihin tulevat?

– Oikeastaan videot tulevat joko päähänpistona ennen nukkumaanmenoa tai sovelletaan jenkeissä tapahtuvia juttuja. Sitten me voidaan jakaa meidän ideoita Trootille, joka sitten auttaa meitä toteuttamaan sen. Ideat voi tulla hetkessä, mutta toteutuksessa voi kestää jopa kolme kuukautta.

Millä tavalla yhteinen tubekanava on vaikuttanut teidän elämään?

– Onha se paljon vaikuttanut, ei ole kovin montaa päivää, milloin Nikoa en olisi nähnyt. Varsinki, kun me periaatteessa koko ajan ideoidaan, kuvataan ja editoidaan. Se on välillä ollut vähän häilyvä raja –  että millon tekee työtä ja milloin ei.

Onko tubettaminen tuonut varjopuolia esille?

– Ei ihan hirveästi, mutta nyt maaliskuussa mulle tuli burnout. Tehtiin ihan liian paljon töitä, eikä huomattu tai tajuttu, milloin tehtiin töitä. Viime vuonna käytännössä tehtiin joka päivä töitä ja elettiin siinä hurmoksessa, joka uuvutti mut ihan huomaamatta. Se kyllä yllätti, että kaikkea ei pystykään tekemään.

Miten asiat ovat muuttuneet burnoutin jälkeen?

– Oon pyrkiny siihen, että pidän selkeät vapaa- ja työpäivät. Ennen tehtiin videoita ja editoitiin milloin huvittaa. Nyt mulla on selkeät päivät, milloin teen töitä.

Meemitalo

Meemitalo on ollut kuuma puheenaihe Suomen YouTube-skenessä. Miten olette saaneet homman toimimaan?

– Alussa oli kieltämättä härdelliä. Kaikki teki jotain ja show oli päällä, mutta nyt meininki on laantunut. Joka päivä ei kuvata, kaikki huilii ja elää normaalia elämää. Me varmistetaan aina muilta, jos halutaan kuvata, että onko se ok. Omassa rauhassakin saa olla tarvittaessa, tämä on niin iso talo. Jos tarvitsee rauhaa, voi silloin lepäillä vaikka omassa huoneessa.

Feedin haastattelussa Santtust kertoo urastaan tubettajana, ajankohtaisia asioita ja paljastaa, mitä uutta kanavalle on tulossa.
400 neliön Meemitalossa on järjestetty hulluimpia tempauksia vuoden aikana.

Mistä idea tubetaloon lähti?

– Idea tuli Yhdysvalloista, jossa Hypehousen ympärillä oli iso haippi siihen aikaan. Me [Nikon] kanssa mietittiin monta vuotta, että olisi siisti kokemus saada toimimaan tämä myös Suomessa, koska me tiedettiin, että se kiinnostaa ihmisiä. Sitten me löydettiin oikeat henkilöt, joilla oli aikaa toteuttaa tämä juttu ja pistettiin homma käyntiin.

Nuorempana järjestitte myös isompia biletapahtumia ja Meemitalossakin on esiintynyt esimerkiksi Gasellit. Onko teillä suunnitteilla järjestää juhlia jatkossakin?

– Meillä on ollut tosi pitkään haaveena järjestää tosi isot kekkerit. Siinä samassa ollaan toivottu, että päästäisiin toteuttamaan jossain vaiheessa Meemitalo kiertue, jolloin me käytäisiin eri kaupungeissa esiintymässä porukalla.

Aikaisemmat työt tubettajana ja yhteistyövideot

Aikaisemmin olet ollut ”kesätöissä” videontekijänä monien firmojen mukana, kuten Juissilla, Lakeudella ja CAP-Autokoululla. Mitä asioita olet voinut tuoda näistä omille videoillesi ja mitä olet oppinut niiltä ajoilta?

– Tosi paljon opetti ensimmäisen sometyö Juissilla, kun päästiin ensimmäistä kertaa tekemään oikealle yritykselle sosiaalista mediaa ja siellä oppi, mitä kaupalliset yhteistyövideot tarkoittaa. Se oli siis eka yhteistyöjuttu Suomessa ja oli siisti päästä mukaan.

– Nykyään, kun toteutetaan yhteistyövideoita, me ollaan Nikon kanssa ihmetelty, että miten nämä tulee niin luonnostaan, kun me saadaan  vähän tylsemmästäkin aiheesta hauska, mutta meillä on niin paljon kokemusta noista kaupallisista jutuista.

Olette tehneet lukuisia yhteistyövideoita. Miten yhteistyövideo prosessi toimii?

– Nykyään me ollaan vaikuttajatoimisto Trootin kanssa yhteistyössä, joka on super huippu kumppani. Jos meillä on idea, Troot etsii meille sopivan yhteistyökumppanin, jonka kanssa video voidaan toteuttaa tai firmat kontaktoivat heitä ja sen jälkeen ehdottavat meille, että haluaisitteko tehdä tällaisen videon. Ikinä ei ole pakko lähteä mukaan, mikäli idea ei tunnu luonnolliselta.

Feedin haastattelussa Santtust kertoo urastaan tubettajana, ajankohtaisia asioita ja paljastaa, mitä uutta kanavalle on tulossa.
Santtu aloitti jo nuorempana työskentelemään firmoille somekanava sisältöä.

Tubettamisen ulkopuolella

Oletteko miettineet laajentaa sisältöänne YouTuben ulkopuolelle, esimerkiksi livestriimausta?

– Itseasiassa me tutustuttiin Nikon kanssa 6-7 vuotta sitten sillä tapaa, että mentiin Nikon autotalliin striimaamaan GTA V:tä. Niko striimasi sillon tosi paljon Twitchiin. Mä muistan meillä oli 400 katsojaa siellä, vaikka meillä ei ollu kovin monta tilaajaa silloin. Ei olla kyllä hirveesti mietitty tuota, mutta ei me poissuljeta tuollaista mahdollisuutta. Niko vielä pelailee tosi paljon, niin katsojatkin voisi katsoa sitä, miten se pelaa.

Olet tubettamisen ulkopuolella myös tehnyt musiikkia Flowjacks nimellä ja esiintynyt lukuisissa paikoissa DJ:nä, muun muassa Weekendeillä. Miten isossa osassa musiikki on ollut sinun elämässä?

– Kun Niko ja Santtu kanava tehtiin ja asuttiin Tampereella, tein joka viikonloppu keikkoja ja niillä mä ansaitsin pää elantoni siellä. Kuitenkin nykyään kanava on alkanut tuottamaan ihan hyvin, nii mä oon käytännössä lopettanut DJ-hommat. Välillä tulee kuitenkin tuollaisia spessukeikkoja, esim. vähän aikaa sitten oltiin Kangasalalla esiintymässä Meemitalon kanssa.

https://www.instagram.com/p/BMgl3v0gNc5/

Lopuksi

Voitko paljastaa jotain, mitä NikojaSanttu kanavalle on tulossa?

– Uusi biisi on tulossa pian!

Haastattelun lopuksi haastoimme Santerin vastaamaan 10 kysymykseen mahdollisimman nopeasti, katso alla olevasta videosta, miten Santeri suoriutui!

Lue tuoreimmat Tubettaja-artikkelit tästä.

Latest articles

Liittyvät artikkelit